Klimavenlig økomad

I dette værksted lærer eleverne om økologi, om økologiens betydning for miljø, dyrevelfærd og sundhed og om de forskellige økologimærker på markedet.

I værkstedet lærer eleverne også om den klimabelastning, der er forbundet med at producere, transportere, opbevare og tilberede mad – herunder også hvordan de kan minimere madspild.

Eleverne skal også selv have forklædet på og kokkerere smagsprøver af økologiske og klimavenlige råvarer. Målet er at give eleverne viden og oplevelser, der gør dem bedre rustet til selv at vælge en sund og klimavenlig kost.
Rigtig god fornøjelse i køkkenet!

Alt det praktiske
Opskrifterne er lavet så der er smagsprøver til 20-24 elever og der bør være 2-3 voksne i køkkenet. Det er en fordel at opdele børnene i 4-6 grupper. Der skal tilberedes en fælles buffet så flere af grupperne kan sagtens lave den samme ret. Hele aktiviteten varer ca. 2½ time.

Start med at samle eleverne og fortæl dem om økologien og råvarerne og hvorfor det er godt at spise økologisk mad, om hvad klimavenlig madlavning er, hvorfor madspild bør minimeres og hvordan de selv kan gøre en forskel. Læs mere i læreroplægget. Inddel eleverne i grupper og fordel opskrifterne.

Hvis I har god tid efter at have lavet og spist retterne og snakket om emnerne i læreroplægget, kan I sammen “opfinde” nogle reste-retter: Kig på hvad der er tilbage af ingredienserne og hvad I evt. har i køkkenskabene. Lad eleverne komme med forslag til retter af disse rester.

Læreroplæg
Det følgende er inspiration til noget af det faglige indhold som læreren kan gennemgå med eleverne så de får fuldt udbytte af aktiviteten og forståelsen for hvad økologi er, og hvilke fødevarer der belaster klimaet mest.

Baggrund – Økologi
Her kan du få en kort introduktion til:

• Hvad er økologi?
• Grundvand er vores drikkevand
• Husdyr og dyrevelfærd
• Sundhed

Baggrund – Mad og Klima
Her kan du få en kort introduktion til:
• Fødevarers klimabelastning
• Madspild
• Gode elvaner i køkkenet

Opskrifter
På hvert værkstedshold skal eleverne lave en hel lille menu af økologiske råvarer, som er i sæson om efteråret. Ved at vælge økologiske råvarer i sæson og minimere sit kødforbrug belastes klimaet mindst muligt.

Menuen er:
• Urtepandekager med hytteost og grøntsagsfyld
• Rodfritter med timian
• Æblekage med smuldredej

Her er opskrifter og en indkøbsliste:
Alle opskrifter samlet til et værkstedshold
Indkøb til klimavenlig økomad – til alle 5 værkstedshold

Ved små værkstedshold (< ca. 15-16 elever) kan der med fordel købes ind til og laves halve opskrifter, for at undgå madspild.
Alle opskrifter samlet til et lille værkstedshold
Indkøb til klimavenlig økomad – til alle 5 små værkstedshold

Tips
Print eventuelt alle opskrifterne og hæft dem sammen til alle eleverne, så de kan få et eksemplar med hjem.

Miljøjagten kommer med
• Alle fødevarer til de beskrevne opskrifter på nær salt og peber.
• A-skilt med planche af CO2-madpyramiden.
• 14 plancher om madens klimapåvirkning.
• Et stort Rødt Ø og et stort EU øko skilt.