Klimavenlig økomad – opskrifter til 5 små hold

Her kan du printe opskrifterne

Pandekager med grøntsagsfyld

Pandekager:
3 æg
2½ dl hvedemel
2½ dl speltmel
5 dl letmælk
½ knivspids salt
3 spsk rapsolie
smør til stegning

Fyld:
4-5 gulerødder
1½ løg
1 broccolihoved inkl. stokken
½ stor ds majs
3 spsk cremefraiche
2 spsk rapsolie
Salt og peber
1-2 tsk oregano
75 g reven ost til gratinering

Pandekagedej:

  1. Æg og mælk piskes sammen.
  2. Derefter piskes mel og salt i dejen, til der ikke er nogle klumper.
  3. Til sidst piskes rapsolien i.
  4. Stil dejen til side mens du laver fyldet.

Fyld til pandekager:

  1. Gulerødderne skrælles og rives groft
  2. Broccolien deles i små buketter og stokken skæres i små stykker. Hvis stokken er meget ”trævlet” yderst, kan den med fordel skrælles.
  3. Løget pilles og hakkes
  4. Steg løget i olien ved svag varme, så det småsnurrer til de er blanke.
  5. Tilsæt oregano og rør godt rundt.
  6. Tilsæt gulerødder, majs og broccoli og lad det simre yderligere 5 minutter.
  7. Cremefraiche røres i og retten smages til med salt og peber. Varm retten godt igennem.

Steg pandekagerne:

  1. Varm stegepanden godt op inden du steger den første pandekage.
  2. Kom lidt smør på stegepanden inden du kommer dej på og steg så pandekagen.
  3. Læg de færdige pandekager mellem to store tallerkener, så de holder sig varme.

Når du har bagt alle pandekagerne, skal de fyldes:

  1. Der lægges en lidt af fyldet på hver pandekage,
  2. Rul pandekagerne sammen og læg dem i et smurt ildfastfad
  3. Drys osten over. 
  4. Sæt fadet med pandekager ind i den samme ovn som æblekagen – gerne ovenover.
  5. Gratiner retten i ovnen ved 200 grader i omkring 15 min.

Rodfritter med timian

Ingredienser:

1½ kg blandede rodfrugter fx gulerødder, persillerødder, pastinak, selleri, majroe,
1-2 spsk. rapsolie
1 tsk. tørret timian
1-2 tsk. salt
Lidt peber

Fremgangsmåde:

  1. Vask og skræl rodfrugterne.
  2. Skær toppene af grøntsagerne og skær dem i stave på 1 cm tykkelse og kom dem i en skål
  3. Skyl den friske timian (hvis du bruger tørret skal den ikke skylles!)
  4. Hæld olie, timian, salt og peber over grøntsagerne og bland det hele godt sammen.
  5. Læg bagepapir på en bageplade og hæld grøntsagerne ud på pladen – husk at fordele dem godt.
  6. Sæt pladen i ovnen og tænd på 180 grader varmluft
    Bag rodfritterne ca. 20-25 min – bland evt. lidt rundt i dem efter 10 min, så alle bliver lige møre og gyldne

Æblekage med smuldredej

Fyld:
4-5 æbler
½-1 dl sukker, alt efter hvor søde æblerne er
2 tsk kanel
1 dl rosiner

Smuldredej:
125 g smør
2 dl hvedemel
1 dl sukker
2 dl havregryn

Serveres med creme fraiche

  1. Vask æblerne, skær dem i både og fjern kernehuset.
  2. Skær æblebådene i tynde skiver og læg dem i et smurt tærtefad.
  3. Bland sukker, kanel og rosiner og fordel det over æblerne.
  4. Skær smørret i små stykker og bland det i en skål med mel.
  5. Smuldr smør og mel med fingrene til det ligner reven ost.
  6. Bland sukker og havregryn i.
  7. Drys dejen over æblerne.
  8. Sæt tærtefadet ind midt i ovnen og bag kagen cirka 30-40 min ved 200 grader til kagen er gylden.

Her kan du printe opskrifterne

Faktaboks
Maden i opskrifterne har en samlet klimabelastning på ca. 5 kg CO2e – vel at mærke for alle tre retter til hele holdet/klassen.
Til sammenligning har en omgang Spaghetti Bolognaise til bare 4 personer en klimabelastning på ca. 19,4 kg CO2e