Plant og dyrk – dyrkning af spirer

For at dyrkning af spirer skal være succesfuld er der en række ting man skal tænke på:

Den rette mængde spirer
Det er vigtigt at der ikke sås for mange spirer i avisurtepotterne. Sørg for at frøene ligger i ét lag. Hvis der ligger mange frø oven på hinanden, risikerer man, at de blot rådner.

Fugtigt – hverken vådt eller udtørret
Frøene skal have fugt for at spire og må ikke tørre ud på noget tidspunkt. Men de skal heller ikke ”sjappe” i vand – så risikere man at de rådner. Derfor skal avisurtepotten og vattet vandes forsigtigt hver dag. Det kan se enten ved at der hældes vand med i den hvide bakke, som urtepotterne står i (så suger de vandet op til frøene) eller ved at man sprayer vand på ovenfra med en vandforstøver.

Lys skal der til
Der skal lys til for at spirene kan vokse. Men det er vigtigt at spirene ikke står i direkte sol, da de sarte små blade kan blive svitset af solens stråler. Omvendt så vil processen være langsom eller gå i stå, hvis urtepotterne står i mørke. Potterne bør derfor stå på et bord nær et vindue eller en i vindueskarm, der ikke vender mod syd.

Spiseklar
De forskellige spirer, der er med, når Miljøjagten kommer til jeres skole, er klar til at blive spist, når de første blade foldes ud. Klip spirerne af over vattet og dekorer din mad med dem.

Skulle du glemme at få høstet spirene i tide og de vokser sig til større planter, så fortvivl ej. De små spirefrø er jo plantefrø, så du kan blot plante dem ud i jorden med potte og det hele, passe dem som planter og vente på at de vokser sig store og måske sætter afgrøder.

Hvorfor dyrke spirer?
Der er flere grunde til at dyrke sine egne spirer, blandt andet:

Sundhed
Spirer er fulde af naturlige vitaminer, mineraler, enzymer, proteiner, antioxidanter, plantefibre, klorofyl og livskraft. Spirer er også kaloriefattige og indeholder ingen fedt. Derfor kan spirer støtte din krops naturlige balance og sundhed.

Energi og overskud
Når du spirer dine frø, korn, kerner, linser og bønner i stedet for at koge dem, får du langt bedre udbytte af deres varmefølsomme vitaminer, antioxidanter og aminosyrer. Rå spirer er nemme at fordøje og fylder dig med naturligt overskud i en travl dag.

Grønne proteiner
Nogle spirer har et højt proteinindhold. Fordi spirer er levende planter, er proteinerne nemme at arbejde med for din krop. Da du spiser dine spirer rå, danner de desuden ikke syre under fordøjelsen.

Bæredygtig mad
Hjemmedyrkede spirer er meget bæredygtig mad:

  • Tørre spirefrø holder meget længe og vejer 1/15 af dyrkede spirer = billig lager og transport.
  • Du dyrker først spirerne, når du skal bruge dem = ingen madspild.
  • Spirer kræver ingen jord, gødning, ekstra lys eller varme = færre ressourcer.

Ren mad
Når du dyrker dine egne spirer af økologiske spirefrø ved du, at din mad er fri for klor, pesticider og jordbakterier. Du ved, maden er helt frisk, for spirer vokser lige til du spiser dem.

Gourmet
Spirer er naturens små kunstværker. De er ikke bare smukke i deres farver. Deres smag og dugfriske sprødhed gør det til en glæde at pynte maden med spirer. Du kan endda vælge, om du vil have lange, lige spirer eller små, krøllede spirer.

Lær om planters behov
Spirer lærer eleverne om en lille plantes behov for vand, ilt, lys og næring på en meget håndgribelig måde. Nogle spirer er nemme og dyrkes på 2 dage. Andre kræver mere omtanke over flere dage.

Sjov hygge
Der er noget fascinerende ved at dyrke sin egen mad. Nogle spirer er så nemme, at selv børn har nem succes med at dyrke dem. Derfor kan spirer være en sjov, fælles fornøjelse for små og store planteelskere.