Plant og dyrk – sådan planter I udendørs

Efteråret er generelt den bedste årstid at plante i. Det skyldes at det ofte regner en del og samtidig er fordampningen fra jorden og fra planterne begrænset. Planterne er dermed godt forsynet med vand, og du behøver derfor ikke hele tiden at skulle ud og ”vande efter” for at sikre dig at dine nyplantede træer og buske ikke tørrer ud.

Sådan planter I et frugttræ
Grav et hul, der er større end rodklumpen, så rødderne ikke bliver bøjede. Fyld godt med vand i hullet. Bred rødderne forsigtigt lidt ud, placer rodklumpen i hullet, sørg for at træet står lige og fyld jord i. Stop hullet til og vand igen. Træd jorden forsigtigt sammen omkring træet, det skal ikke stampes helt hårdt, og dine støvler må ikke skrabe i barken. Sådan pakker du jorden bedst omkring rødderne og træet står fast. Vand igen.

Til sidst banker I en støttepind ned ca. 15cm fra træet og træet bindes eventuelt løst til pinden.

Sådan planter I buske, rabarber, krydderurter mm.
Tag planten ud af potten og sæt rodklumpen i en spand vand og lad den stå der lidt tid, så den kan suge godt med vand. Grav et hul der er dybt nok til rodklumpen. Anbring planten i hullet, fyld jord på og vand, så jorden bliver slemmet godt op omkring plantens rødder.

Tal med gartnerne!
Det er vigtigt at aftale med ledelsen, den tekniske servicemedarbejder og evt. materielgården i god tid forinden, hvor I kan plante udendørs. Sådan sikrer du, som lærer, at der ikke er andre planer for området, og at de der passer de udendørs arealer er klar over, at de fremover skal tage hensyn til de nye planter.

Jorden kan være meget hård omkring en skole (traktose), så måske skal den løsnes i god tid.